Edison

Door een Kickstarter-project in 2014 werd geld bijeen gehaald voor het in de markt zetten van de kleine robot Edison. De Edison is ontwikkeld in Australië en wordt gemaakt in China. De Edison heeft een aantal ingebouwde sensoren: een geluidssensor, een lichtsensor aan de onderzijde (voor bijvoorbeeld een lijn volgen) en een afstandssensor aan de voorzijde. De robot wordt voortgedreven door twee motortjes. Er kunnen LEGO-blokjes op en aan de robot gebouwd worden. De Edison is een Open Source-product.

De software is gratis en te verkrijgen via www.meetedison.com . De software is beschikbaar voor PC, Mac, iPad en Raspberry Pi. Ook is webbased programmeren mogelijk. Het programmeren lijkt veel op het programmeren van de NXT. Met blokken waar functies ingesteld van kunnen worden. Het transporteren van de programma’s gaat op een bijzondere manier, namelijk via een mini-jackplug in de audio-uitgang. Voordeel is dat bijvoorbeeld ook via de iPad een programma rechtstreeks naar de Edison kan gaan, omdat er geen afhankelijkheid van een USB-uitgang is. Nadeel is dat de audio-instellingen van de computer goed ingesteld moeten staan. Zo is bijvoorbeeld gebleken dat op een redelijk nieuwe Windows 8-computer de audio-instellingen niet genoeg aangepast kunnen worden. Transport van een programma lukt dan niet. Met een simpel USB-geluidskaartje (bijv. DX.com) werkt het wel weer.

De Edison kan in Australië besteld worden. Afhankelijk van het bestelde aantal ligt de prijs tussen de €30,- en €40,-. Batterijen (4x AAA) zijn niet inbegrepen. De levertijd is 1 à 2 weken.

De educatieve waarde van de Edison is vergelijkbaar met die van de LEGO robots. Het lesmateriaal dat via www.meetedison.com beschikbaar is, wordt in hoog tempo in allerlei talen vertaald. Dit is mogelijk doordat het “Creative Commons” is: een soort “Open Source” voor het geschreven woord.

 
De 10 lessen voor de Edison zijn door mij vertaald naar het Nederlands. Al het lesmateriaal voor de Edison is te vinden op: meetedison.com/edison-downloads/