Zelfbouwrobots

 

Voor zelfbouwrobots zijn er tal van mogelijkheden. Er zijn vele kits te koop via internet. Prijzen beginnen bij zo’n €120,- (www.kiwi-electronics.nl). Maar je kunt ook zelf een robot uit onderdelen opbouwen. Ik heb me eerst beperkt tot zelfbouwrobots opgebouwd rond een Arduino of een Raspberry Pi. Dit zijn allebei ontwikkelborden (‘development boards’), eenvoudige, kleine computers waarmee geëxperimenteerd kan worden met in- en output en programmeren.

Arduino’s zijn er in diverse soorten met verschillende specialiteiten. Een veel gebruikt model, universeel en betaalbaar, is de Uno. In het verdere verhaal ga ik van de Arduino Uno uit. De Raspberry Pi kent een aantal varianten, waarbij de een de ander telkens opvolgt. De ‘2B’ is het nieuwste model.  Ik heb geëxperimenteerd met deze Raspberry Pi 2B. Ik ga uit van een rijdende robot die met behulp van één of enkele sensoren (een) eenvoudige functie(s) kan uitvoeren.

 

Na wat experimenteren heb ik gemerkt dat een robot vanuit het niets opbouwen en programmeren voor leerlingen te hoog gegrepen zal zijn. Bovendien zijn er talloze voorbeelden op het internet te vinden. Uitgaan van bestaande ideeën en die aanpassen tot een eigen product moet wel haalbaar zijn. Daarbij moeten de programma’s wel begrepen worden en ook kunnen worden aangepast. Enige kennis van programmeren is dus noodzakelijk.

Het werken met de Arduino Uno heeft de voorkeur boven de Raspberry Pi, omdat deze goedkoper is. Zeker als er gekozen wordt voor een kloon van dit Open Source-product.

Op mijn site robotbouwen.webnode.nl kan gebruikt worden als lesmateriaal om met leerlingen zelf een robot te bouwen. Het is van belang dat begeleidende docenten van deze bouwprojecten zelf eerst het proces doorlopen. Daarbij ontdekken zij moeilijkheden, die de leerlingen ook tegen kunnen komen.